Heeft U vragen? Neem contact op met onze sales team: info@villapark.hu

Hoogtepunten van de omgeving

Várgesztes vargesztesivar
Várgesztes, op 70 km van Budapest aan de voet van het Vértes gebergte, is bekend om zijn middeleeuwse Burcht, ooit in het bezit van de familie Esterházy.
De Swabische voorouders hebben zich in 1776 in het dorp gevestigd. Het symbool van het dorp is de klok, omdat volgens overlevering deze voorouders bij klokgelui het dorp ingetrokken zijn.
Midden in het dorp is de Rooms-Katholieke kerk en vlak hiernaast het nieuwe Dorpshuis, met sporthal, congreszaal, school en kleuterschool.
De meeste van de 550 inwoners zijn van Duitse afkomst.

Tata
 tataivarDe geschiedenis van Tata gaat terug tot de vroege Middeleeuwen en schriftelijke bronnen uit de elfde eeuw maken al melding van de Benediktijner Abdij. Het symbool van Tata is de Burcht, die tijdens de regering van Ludwig I gebouwd is en later een geliefde verblijfplaats werd van de Hongaarse koningen.
De burcht veranderde onder de Turkse overheersing regelmatig van eigenaar en speelde ook een rol in de Bevrijdingsoorlog van 1848-49. Op 3 mei 1849 trok  Arthur Görgey van hieruit op richting Buda.
Tata is rijk aan meesterwerken in de bouwkunst.
De Burcht, het symbool van de stad, werd in de veertiende eeuw gebouwd en kreeg na talloze verbouwingen zijn huidige vorm aan het eind van de vorige eeuw.
Op het Kossuth Lajosplein staat de monumentale Heilige Kruiskerk.
Op het Országgyülés Plein staan de Kloosterkerk van de Capucijners en de klokkenstoel.
Aan de oever van het Cseke Meer ligt de Engelse Tuin met zijn botanische bijzonderheden, met het “Kleine Kasteel” en de kunstmatige ruine uit brokstukken van onder meer de kerk van Vértesszentkereszt.
Aan de oever van het Öreg Meer staat het slot van de Esterházy’s, van waaruit men een prachtig uitzicht heeft over de Márványberg met zijn Piaristenklooster en –school.
Bronnen, twee meren en verscheidene beken maken de stad bekoorlijk. Het is geen toeval dat dit stadje als “Stad van het water” wereldberoemd is, evenals zijn Water-, Muziek- en Bloemenfestival.

Tatabánya
 turulmadarTatabánya ligt aan de voet van het Kö gebergte, tussen het Vértes- en Gerecsegebergte. Tatabánya heeft 75.000 inwoners en werd op 10 oktober 1947 gesticht uit Alsógalla, Felsőgalla, Bánhida und Tatabánya. Het gebied is vanwege zijn gunstige natuurlijke omstandigheden reeds sedert het Paleolithicum bewoond. Tatabánya is een industriestad. Bezienswaardigheden: Turulvogel (een bronzen adelaar opgericht ter herdenking aan een slag met Beierse troepen in 906). Szelim Grot, Mátyas Bron, Szarvas Bron.

Komárom
Komáron ligt 30 minuten rijden van Várgesztes.
Bezienswaardigheden zijn de barokke Rooms-Katholieke Kerk, de Pastorie en het Slot van Gyürky, dat aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd is. komaromivar Het Slot functioneert als ziekenhuis. Het Marktplein (Vásártér) is het vestigingsgebied van kooplui en handwerklieden uit Brigetio. In de stad zijn al tien jaar opgravingen aan de gang. Komáron wordt voor het eerst in oude geschriften genoemd in 1037, onder de naam Camarin. De belangrijkste bezienswaardigheid vormt de serie vestingen, tussen 1809 en 1877 gebouwd. Het Monostor Fort in het westen van de stad is de grootste, met als bijzonderheid dat het van buitenaf helemaal niet te zien is. Bij het artilleriebastion worden theaterstukken opgevoerd. In het fort is de tentoonstelling “Burgers, forten, soldaten van Komáron van de vijftiende eeuw tot 1991” te zien. Toen het gebouwd werd liep er een gracht omheen.
Het Igmándi Fort, het kleinste van de serie, biedt onderdak aan de collectie stenen monumenten van het György Klapka Museum. De ontwikkeling van de stad werd onderbroken door de Eerste Wereldoorlog. Toen werd in het Verdrag van Trianon het stadsdeel aan de linkeroever van de Donau toegewezen aan Slowakije en heet nu Komarno.

Majk
templomIn Majkpuszta, 10 km van Várgesztes, stichtten Premonstratenzers in 1252 een klooster. Na de Turkse overheersing werd in 1733 een nieuw hoofdgebouw neergezet en een kerk. De monniken zelf gingen er omheen wonen in een ring van 20 kleine huisjes, bestaande uit slaapkamer, kapel, werkkamer en zitkamer. Van deze huisjes zijn er 17 bewaard gebleven. Ook het hoofdgebouw bestaat nog, ondanks een brand in 1945. Van de kerk bestaat alleen de toren nog.
Bezichtiging is alleen mogelijk per rondleiding.

Uw vakantie boeken

Klik hier om direct uw vakantie te boeken

 

Foto's van Villapark

Wandel routes galerij